Vedligehold og service

Beplantet filteranlæg med smuk Gul Iris

Vedligehold og service er enkelt med et beplantet filter. Det beplantede filteranlæg vokser op til et robust stykke natur der kan klare sig i vejr og vind, men der er nogle enkle ting du selv bør gøre, for at hjælpe det godt på vej, optimere rensningen og give de få tekniske dele længst mulig levetid.

Vi har samlet informationerne i en driftsvejledning, så du let har overblik over, hvordan du passer godt på dit spildevandsanlæg. Driftsvejledningen får du naturligvis i en mappe, når du køber anlægget, men du kan også altid finde en opdateret driftsvejledning her nederst på siden.

Kant på anlægget

Når det beplantede filteranlæg lige er etableret, er jorden bar og åben og tiltrækker forskelligt ukrudt. For at hindre ukrudtet i at trænge ind i anlægget, er det en fordel at etablere en kant omkring det. Ud over at holde ukrudtet i ave fra starten, er en kant også med til at sætte en flot ramme om anlægget. Kanten kan laves på mange måder- alt efter smag og behag; vi har samlet en række forslag til inspiration i denne folder.

Vedligehold og service

Vil du have os til at servicere dit anlæg, så gør vi gerne det. Vi kommer en gang om året og gennemgår anlægget, så det holdes stabilt kørende. Du skal blot tegne en serviceaftale med os.

Nogle kommuner kræver en serviceaftale og årlig udtagning af spildevandsprøver- specielt hvis dit anlæg har en fosforbrønd tilkoblet.

Her finder du serviceaftale. Udskriv, underskriv og send til Kilian Water, så kommer vi hvert år og laver serviceeftersyn på dit anlæg.

Her finder du driftsvejledninger opdelt efter anlægstype:

Driftsvejledning, SO-krav

Driftsvejledning, SOP-krav, nedsivning

Driftsvejledning, SOP-krav, Juelsmindemodel

Driftsvejledning, SOP- krav, Gudenåmodel

Driftsvejledning, SO-krav, med aktiv beluftning

Driftsvejledning, SOP-krav, nedsivning, med hævertpumpe

Driftsvejledning, SOP-krav, med Pax-brønd og udledning

Driftsvejledning, SOP-krav, med Polonite-brønd og udledning

Driftsvejledning, pilefordampningsanlæg

Driftsvejledning, pilefordampningsanlæg med hævertpumpe

Hvordan skyller man fordelerrørene?

Du kan selv skylle fordelerrørene på dit anlæg. Vi har lavet en kort video der viser dig hvordan:

Hvad må komme i afløbet?

Det beplantede filter er normalt dimensioneret til almindelig hus-spildevand; afløbsvandet fra køkken, bad, vaskemaskine og lignende (se driftsvejledingen). Du bidrager til anlæggets optimale drift ved at anvende miljømærkede husholdningsprodukter og ikke tilføre miljøfremmede stoffer til afløbet. Vi har samlet nogle anbefaling omkring rengøringsmidler her.

Det er desuden vigtigt at være opmærksom på at toilettet IKKE er en skraldespand. Det er kun tre ting der hører til i toilettet, og det er “det rene lort, pis og papir” – læs her Samvirkes artikel “Vores toiletvaner stinker”, og bliv klogere på hvad der IKKE hører til i toilettet!